Category Archives: vergelijken

Werksfeer belangrijkst bij baankeuze

Een fijne werksfeer is voor de meeste werknemers het allerbelangrijkste aspect bij het kiezen van een werkgever. Direct erna komen het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden, deze aspecten zijn de laatste jaren gestegen.

Gezien de huidige economische omstandigheden is het niet zo verwonderlijk dat mensen het salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker vinden bij het kiezen van een baan. De onzekerheid neemt toe en tegenwoordig moet je eigenlijk allang blij zijn als je een baan hebt, zouden wij zeggen.

Utrecht hoogste loon

Werknemers in Utrecht krijgen het hoogste salaris. Tot noch toe was dit altijd de Randstad. Het Nationaal Beloningsonderzoek concludeert dit aan de hand van een onderzoek onder 220 duizend werknemers.

In het noorden, het zuiden en in het oosten van Nederland zijn de lonen lager dan het gemiddelde. Verder blijkt wederom dat vrouwen minder salaris krijgen dan mannen. En dat in de private sector de lonen zijn gestegen, maar niet bij de overheid.

Salaris taboe

Voor veel mensen is praten over salaris een taboe. Twee-derde van de werknemers praat niet met iemand over hun salaris. Dit is een gemiddelde voor Europa, in Nederland praten nog minder mensen over geld. Terwijl onze cultuur juist altijd als zo open wordt gedacht.

Toch lijkt het wel verstandig om meer over uw salaris te praten. Dan weet u wat u waard bent in de arbeidsmarkt en of u goed gewaardeerd wordt.

Nieuw maximumsalaris in onderwijs

Het maximale salaris dat bestuurders in de publieke sector binnenkort nog mogen verdienen is 223.000 euro. Voor bestuurders in het onderwijs wordt dit bedrag nog verder verlaagd. Nu geldt dat bestuurders in het onderwijs maximaal 130% van een ministersalaris mogen verdienen. Dat wordt voortaan verlaagd naar 153.000 euro per jaar verdienen. In het voortgezet onderwijs wordt dat 179.000 euro, in het mbo en hbo 194.000 euro. Bestuurders op universiteiten krijgen maximaal 217.000 euro.

Op dit moment krijgt ongeveer een derde van de bestuurders in het mbo meer dan het nieuwe maximum salaris. In het hoger onderwijs verdient ongeveer de helft van de bestuurders meer.