Category Archives: loon

In 2018 bijna iedereen meer loon

In 2018 ontvangt bijna elke werkende Nederlander een hoger loon. Het zijn met name de hoogste inkomens die profiteren. Dit blijkt uit onderzoek van Loonwijzer en Raet.

Jan modaal (huishoudens met een inkomen vanaf 2500 euro tot twee keer modaal zijnde 6000 euro) gaan er gemiddeld zo’n 5 euro op vooruit per maand, een stijging van 0,2 tot 0,3 procent in 2018. Bij de lagere inkomensgroepen (onder eenmaal modaal, ofwel tot 2500 euro per maand) is er sprake van een kleine stijging. Voor de hogere inkomensgroepen (meer dan twee keer modaal, dus boven de 6000 euro per maand) geldt dat hun loonstrookje flink stijgt, met gemiddeld vanaf zo’n 14 euro per maand. Dit komt neer op een stijging van het nettoloon met maar liefst 0,3 tot 0,4 procent.

Loonstijging 2019

Salarisdienstverlener ADP komt voor het jaar 2018 met gelijke resultaten. De lagere inkomens krijgen er 7 euro bij, en vanaf twee keer modaal stijgt het loon met 16 euro.
Op 1 januari 2019 gaat er meer veranderen. De regering heeft gesteld dat werk moet lonen en heeft daar de belastingmaatregelen op ingezet. In 2019 zullen werknemers nog meer de fiscale gevolgen van deze verbeteringen meemaken. Dat lijkt dus goed nieuws voor werkend Nederland!

Gemiddelde loon 2017

Wat verdient iemand? Wat is eigenlijk het gemiddelde inkomen van een Nederlander in 2017? Het Centraal PlanBureau houdt dit jaarlijks bij. Zij gaan uit van het modaal inkomen. Daarbij is er overigens een verschil tussen het modaal inkomen en het gemiddeld inkomen. Het modale inkomen is het meest voorkomende inkomen. Concreet komt dit erop neer dat het ongeveer 79% van het gemiddelde inkomen is, gebaseerd op voorgaande decennia.

Volgens het CPB is het modaal inkomen in 2017 zo’n € 37.000 per jaar. Dat komt neer op ongeveer € 2.846 bruto en ongeveer € 2.152 netto per maand.

Hebzucht levert geen hoger salaris op

Greed is good? Nou, in elk geval niet voor je salaris. Uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Nyenrode Business Universiteit en Intermediair blijkt dat mensen met een hebzuchtig karakter relatief minder verdienen.

RTLZ zet het mooi op een rijtje. Heb je een open karakter, dan verhoogt dat je jaarsalaris bijvoorbeeld met 974 euro per jaar, ten opzichte van een modaal salaris. Stabiliteit levert 558 euro extra op. En, hou je vast, hebzuchtige mensen verdienen gemiddeld 437 euro minder!

Het heeft geen zin om alleen georienteerd te zijn op geld. Geld is een gevolg van succes, niet de oorzaak. Bedenk daarom, als je over loon praat, of het nu echt gaat om geld, of dat je meer toegevoegde waarde of waardering zou willen hebben.
Meer weten? Kijk eens op http://www.rijkwordentips.nl/ en lees daar tips om rijk te worden.

Gemeenteraadsleden verdienen niet teveel

Moeten gemeenteraadsleden minder verdienen? In Amsterdam kwam dit aan de orde. De net aangetreden raadsleden in Amsterdam willen niet 20 procent inleveren van de maandelijkse beloning van ruim 2200 euro. Argument; ‘De huidige hoogte van de vergoeding doet recht aan de zwaarte van het werk in Amsterdam.’ Het werk als raadslid eist ook zijn tol, stelde VVD’er Daniël van der Ree. ‘De meesten van ons moeten ontslag nemen, parttime gaan werken en opofferingen brengen in ons privéleven.’

Crisisheffing over lonen 2012

Wist u dat? Wij denken dat veel mensen dit niet scherp op het netvlies hebben. Let op; keert u meer dan euro 150.000 aan een medewerker aan loon uit in het jaar 2012? Dan dient u in 2013 een extra eindheffing van 16% te betalen van de lonen in 2012 boven de euro 150.000. Dit wordt ook wel de crisisheffing genoemd, een product uit het Lenteakkoord.

Er lijken geen mogelijkheden om aan deze Robin Hood – belasting te ontkomen.

Ook ambtenaren lager loon

Ook in Belgie willen ze bezuinigen. En een logische oplossing is om de lonen van ambtenaren te verlagen. De Vlaamse regering wil volgend jaar 100 miljoen euro besparen op de loonkosten van de ambtenaren. Ook het onderwijs is hierbij inbegrepen. De ambtenaren bieden weerstand. Terwijl dit raar is; iedereen moet inleveren, dus ook zij! Althans, dat vindt de uitgever van deze website.

Koningin levert salaris in

In deze tijden van crisis levert ook de Koningin wat salaris in. Dat is een goed teken. Koningin Beatrix gaat van 830.000 euro per jaar naar 825.000 euro per jaar. En Willem-Alexander en Maxima krijgen elk volgend jaar 245.000 euro salaris. Dat is per persoon 1000 euro minder dan dit jaar.

Zo zie je dat iedereen wat inlevert de komende tijd!

Nederland hoogste loon ter wereld

De Nederlander verdient een van de hoogste lonen van de wereld. Wist u dat? In het Westen wordt natuurlijk al het meeste verdient op de wereld. Maar binnen West-Europa staat Nederland zelfs nog bovenaan. We verdienen meer dan gelijke functies in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Het onderzoek is gedaan door Loonwijzer in 65 landen. Voor de koopkracht wordt de Big Mac-index gebruikt. Wie verdient het minst? Administratieve krachten in Pakistan verdienen erg weinig. En in Europa hebben Hongarije en Rusland zeer lage lonen.

Werksfeer belangrijkst bij baankeuze

Een fijne werksfeer is voor de meeste werknemers het allerbelangrijkste aspect bij het kiezen van een werkgever. Direct erna komen het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden, deze aspecten zijn de laatste jaren gestegen.

Gezien de huidige economische omstandigheden is het niet zo verwonderlijk dat mensen het salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker vinden bij het kiezen van een baan. De onzekerheid neemt toe en tegenwoordig moet je eigenlijk allang blij zijn als je een baan hebt, zouden wij zeggen.

Inflatie vreet loon op!

Sinds eind 2010 is de loonstijging lager dan de inflatie. Hierdoor wordt in feite uw loon met het jaar minder waard.

In alle door het CBS onderzochte sectoren stijgen de cao-lonen minder dan de inflatie. Omdat de belangrijke cao’s van de ambtenaren en in het onderwijs al meer dan een jaar zijn afgelopen, heeft het CBS in die takken geen gegevens voor het eerste kwartaal van 2012. Zo is op dit moment de politie aan het staken voor een betere cao.