Aantal sollicitanten dat liegt over salaris flink gedaald

Vroeger loog iedereen een paar honderd euro op zijn loon. Nu, tijdens de crisis, niet meer. Bijna 40 procent van de werknemers liegt in een sollicitatiegesprek over zijn huidige salaris. Dat is een forse daling in vergelijking met 2008; toen loog meer dan de helft van de werknemers over zijn salaris. Dit blijkt uit onderzoek van de NationaleVacaturebank.nl onder 1000 respondenten uit alle regio’s in Nederland.
 
Tijdens een sollicitatiegesprek liegt een werknemer gemiddeld 100 tot 500 euro bovenop zijn huidige salaris. Waar nu slechts 7 procent het presteert om 500 euro boven op zijn huidige salaris te liegen, loog 4 jaar geleden maar liefst een kwart van de werknemers dit bedrag op zijn salaris.

Salaris belangrijkst

35 procent van de respondenten geeft aan dat een hoger salaris de belangrijkste eis is bij een nieuwe baan. Leuke collega’s (33 procent) en een kortere reisafstand naar het werk (22 procent) staan respectievelijk op de tweede en derde plek.

Betere secundaire arbeidsvoorwaarden vindt slechts een kleine 10 procent van de werknemers interessant bij een overstap.

Collega’s verdienen teveel

Ruim de helft van de werknemers is ontevreden over de salarisverdeling binnen het bedrijf en vindt dat collega’s te veel verdienen. Bijzonder is dat 16 procent van de respondenten vindt dat sommige collega’s te weinig verdienen. Slechts 10 procent is het eens met de salarisverdeling binnen hun organisatie.  

In vergelijking met 2008 lijken werknemers nu echter wel iets meer tevreden. Toen gaf 70 procent van de werknemers aan ontevreden te zijn over de salarisverdeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mobiele versie afsluiten