Salaris toezichthouders zorg boven norm

Wat een hypocrisie; de toezichthouders verdienen zelf meer dan hun normen toestaan (!). Een op de vier toezichthouders in de zorg verdient meer dan de norm van de eigen beroepsvereniging toestaat. Dat blijkt uit onderzoek van het maandblad Skipr, een gerespecteerd maandblad voor de zorg.

De norm is maximaal 10.000 euro per jaar voor een toezichthouder en maximaal 15.000 voor een voorzitter van een raad van toezicht.

Het totale bedrag dat toezichthouders bij de honderd grootste zorginstellingen in Nederland verdienen is de afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld, van 2,9 miljoen in 2008 naar 6 miljoen nu. Dat blijkt uit de jaarverslagen van de betrokken instellingen.

Kleine organisaties

De raden van toezicht van zorginstellingen zijn te vergelijken met raden van commissarissen in het particuliere bedrijfsleven. Skipr heeft onderzoek gedaan naar de honderd grootste zorginstellingen. Van de bijna zeshonderd toezichthouders daar verdienden er 151 meer dan 10.000 euro. Van de honderd voorzitters van de raden van toezicht bij die bedrijven kregen er 27 een vergoeding van meer dan 15.000 euro.

Die maximale vergoedingen zijn volgens de norm alleen bedoeld voor toezichthouders bij grote organisaties, met een jaaromzet van meer dan 300 miljoen euro. Een kwart van de honderd grootste zorginstellingen zet jaarlijks zo’n bedrag om.

Bij kleinere instellingen mogen toezichthouders tussen de 5.000 en 10.000 euro verdienen en voorzitters van raden van toezicht tussen de 10.000 en 15.000 euro. Zes op de tien toezichthouders en een op de twee voorzitters van de raden van toezicht bij die kleinere zorginstellingen, met een jaaromzet tussen de 130 en 300 miljoen, krijgt een beloning die boven het gemiddelde normbedrag van 7500 euro ligt.

Bijzonder complex

Uit de jaarverslagen van de instellingen blijkt niet waarom de totale beloning in drie jaar tijd is gestegen van 2,9 miljoen euro tot 6 miljoen. Zo blijkt niet dat de toezichthouders veel vaker zijn gaan vergaderen.

Amsterdamse zorginstellingen als het VU-medisch centrum, het OLVG, Cordaan en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis geven het meeste uit aan toezicht. Het OLVG betaalt zijn toezichthouders gemiddeld ruim 20.000 euro, het VU bijna 20.000 euro.

Een woordvoerder van het VU laat in Skipr weten dat de bezoldigingsnorm ven de NVTZ, de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Zorg, niet geldt voor de organisatie. Die zou na het overnemen van GGZ In Geest en de Hogeschool Windesheim bijzonder complex zijn geworden, waarna de hogere beloning voor de toezichthouders terecht zou zijn. Vooral oud-topmensen uit het bedrijfsleven verdienen ver boven de norm.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *